LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI
Program Tanıtımı
Vizyonu
Alanında aldığı teorik ve uygulamalı eğitim ile ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen, değişen ve gelişen teknolojileri takip edebilen, alanında tercih edilen, meslek etiğine bağlı, insan odaklı bireyler yetiştiren yenilikçi ve öncü bir program olmaktır.
Misyonu
Hayvancılık ile ilgili mesleki gereksinimlere uygun teorik ve uygulamalı eğitime sahip, kazanmış olduğu bu eğitimi alanında uygulamaya aktarabilen, mesleği ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden, kendisini geliştiren, araştırmacı, çözüm odaklı, mesleki sorumluluğa sahip, milli ve manevi değerlere bağlı sektörün ihtiyacı olan meslek ara elemanlarını yetiştirmektir.
Kuruluş
Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı 2020-2021 eğitim öğretim yılında eğitime başlamıştır. Laborant ve Veteriner Sağlık ön lisans programı 2 yıl olup 3+1 eğitim modeline göre uyarlanmış ve eğitim dili Türkçe dilindedir.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Laborant ve Veteriner Sağlık Programı alanında Ön-Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Program Süresi
2 Yıl, 4 Yarıyıl
Toplam Kredi
120 AKTS
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine (EQF) Göre Programın Düzeyi
TYYÇ-5
ISCED-F Kodu
005.0841.001
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Lise diploması ve dengi okullardan mezun olan adaylar ülke genelinde yapılan Öğrenci Seçme Sınavında alınan TYT puanı ile Laborant ve Veteriner Sağlık Programına yerleştirilirler. Merkezi sistemle öğrenci yerleştirme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Yerleştirme sınavlarına ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir
Önceki Öğrenmenin (Formal, In-Formal, Non-Formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yatay Geçişle gelen öğrenciler: Türkiye’deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından İzmir Bakırçay Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında ‘’Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik’’ ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır. Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Lise mezunu olmak.
Program Profili
Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık Programı’nın kuruluş amacı hayvan sağlığı ve ilgili laboratuvar analizleri, üreme, barındırma, bakım, besleme, yem teknolojisi, kültür ve pet hayvanları yetiştirme, koruyucu aşılama ve hayvansal kaynaklı gıda güvenilirliği konularında nitelikli; kamu ve özel sektörlerdeki laboratuvarlarda ilgili analizleri yapabilen, Menemen Ovası başta olmak üzere Bölgesinde ve Ülkemizde hayvan sağlığının korunması ve üretiminin artırılmasına yönelik faaliyet gösteren sektörlere kalifiye ara elemanların yetiştirtilmesidir. Ön lisans programı ile öğrencilerin kazandıkları becerileri hizmete dönüştürmesi, toplumsal duyarlılık ve sorumluluk bilincine sahip girişimci mezunlar olması hedeflenmektedir. Laborant ve Veteriner Sağlık Programı 2 yıl 4 dönemden oluşmakta olup 3+1 eğitim modeli üzerine kurgulanmıştır. Ön lisans müfredatında Laborant ve Veteriner Sağlık temel alanları dersleri ve çeşitli seçmeli derslerden oluşmakta olup programın eğitim dili Türkçedir.
Program Eğitim Amaçları
Laborant ve Veteriner Sağlık Programı hayvan sağlığı, hayvan yetiştirme, hayvansal gıda kaynakları ve bunların üretimi, laboratuvar, klinik uygulamalar konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip, uygulama tecrübesi olan kamu ve özel sektörün ihtiyacına cevap verecek, küresel boyutta rekabet gücü yüksek nitelikli teknikerler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Program Hedefleri
- Veteriner Hekimliği alanında yeterli teorik ve uygulamalı bilgiye sahip nitelikli ara elemanın sayısının artırılması
- Mezuniyet öncesi iş deneyimi kazandıracak proje ve uygulama odaklılığın sağlanması
- Eğitim ve öğretimin uluslararası seviyedeki niteliğinin geliştirilmesi
- Teknolojik alt yapısı güçlü uygulama çiftliği ve poliklinik sağlanması
- Ulusal ve uluslararası düzeyde kurumsal firmalarla protokollerin geliştirilmesi
Program Performans Göstergeleri
1. Öğrencilerin tüm derslerden devam zorunluluğunu karşılamalıdırlar.
2. Öğrencilerin tüm dersleri başarılı olarak geçmiş olması gerekmektedir.
3. Öğrencilerin 30 iş günü zorunlu stajı başarı ile tamamlaması gerekmektedir.
4. Öğrencilerin toplam 120 AKTS ders yükünü tamamlamış olması gerekmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)
Laborant ve Veteriner Sağlık Programı mezunları “Veteriner Sağlık Teknikeri” unvanı alır. Mezunlar kamu ve özel sektörde gıda, yem ve hayvan hastalıklarının teşhis ve analiz laboratuvarlarında teknik personel olarak görevlendirilir. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İl ve İlçe Mürdürlükleri, Kontrol ve Araştırma Enstitüleri, İl Kontrol laboratuvarları gibi ilgili kuruluşlarda teknik personel unvanı ile görevlendirilir. Büyükbaş, küçükbaş, at, kanatlı ve su ürünleri ile ilgili işletmelerde veya çitliklerde hayvan yetiştiriciliği, hayvan besleme ve rasyon hazırlama gibi alanlarda çalışabildikleri gibi hayvan hastalıklarının teşhisi, tedavisi (aşı, ilaç v.b.), korunması ve suni tohumlama uygulamalarında, Veteriner Hekimlerin yardımcısı olarak görev alırlar. Hem çiftlik hayvanları hem pet hayvanları hastaneleri ve kliniklerde Veteriner Hekimlerin yardımcısı olarak görev almaları mümkün olmaktadır. Ayrıca veteriner ilaç sektöründe, et entegre tesislerinde, yem fabrikalarında teknik personel olarak çalışabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, DGS’ye girip gerekli puanı alanlar ile Veteriner Fakültesi, Biyoloji, Zootekni, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Hayvansal Üretim, Tarımsal Biyoteknoloji bölümlerinden herhangi birisine dikey geçiş yapabilir
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Ön lisans programımız 4 yarıyıl öğretim verir. Her yarıyılda bir ara sınav ve bir final sınavı yapılır. Söz konusu değerlendirme sonucunda başarılı olan öğrenciler programdan mezun olma hakkı kazanırlar. Her ders için ayrı ayrı yazılı, uygulamalı ve sözlü değerlendirmeler yapılır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Bu değerlendirmeler dersler için belirlenen ve duyurulan ağırlıklarla başarı notuna dönüştürülür ve dersin AKTS değeri ile orantılı biçimde birikimli akademik ortalamaya katılır. Başarı notu, bağıl değerlendirme sistemi ile harf notuna dönüştürülür. Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az harf notu olarak CC alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olmak için öğrencilerimizin iki yıllık ön lisans programında öngörülen dersleri 4.00 üzerinden 2.00 ortalama ve 120 AKTS ile tamamlaması gerekmektedir. Bu gereklilikleri yerine getiren öğrenciler diploma almaya hak kazanır
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, E-Öğrenme)
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Dr. Öğr. Üyesi Murat ER; Laborant ve Veteriner Sağlık Programı Koordinatörü. Esatpaşa Mah. Niyazi Kaplangı Cad.No: 21 Menemen / İZMİR, Tel: 0232 493 00 00, E-posta: menemenmyo@bakircay.edu.tr
Bölüm Olanakları
Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu kampüsünde eğitim öğretim hayatına başlamıştır. Kampüs içinde derslikler, bölüm araştırma ve uygulama laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarı, sosyal alanlar ve modern eğitim için gerekli her türlü araç ve gereç mevcuttur. Öğrencilerimiz, Meslek Yüksekokulumuz kampüsümüzde sunduğu sosyo-kültürel aktivitelerden yararlanabilirler. Ayrıca, bölümde tam zamanlı olarak çalışan 1 Profesör, 2 Dr. Öğretim Üyesi, 3 Doktor Öğretim Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisi bulunmaktadır.